Emigrant.se

De seglar bort men hem

Från musikalen Kristina från Duvemåla

Skepp
English

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emigration från Sverige

 

Många av oss har emigranter i släkten även om vi inte vet om det eller forskat om dem. Inte konstigt eftersom man brukar räkna att ca 1,3 miljoner svenskar utvandrade under 1850-1930, ung 300 000 kom tillbaka, kanske åkte de dit för att tjäna pengar för att t ex köpa en gård. Resten stannade kvar i sitt nya hemland. De flesta emigrerade till USA men också till andra länder som Kanada, Ryssland, Australien eller England.

 

Idag räknar sig 4% av USA:s befolkning vara svenskättade i skiftande slag. De flesta är inte fullblods svenskar, då en amerikan idag är en mix av folkslag från hela världen.

 

Svensk-amerikaner finns över hela Nordamerika, där inte bara USA räknas utan att glömma Kanada. Mest känt är att de slog sig ner i Minneapolis i Minnesota och området runt omkring. I Illinois är det Chicago, Rockford, Galesburg och Rock Island. De gjorde som våra immigranter i dag, bosatte sig i närheten av andra landsmän. Som ett exempel kan nämnas att många emigranter från Floby (R) området slog sig ner i Galesburg, Knox Co, IL.

 

De emigranter som här finns på Emigrant.se är från Falbygden.

 

Återfunna Falbygdsemigranter är nästan uppe i 2 500. Det kan tyckas vara en hög siffra men det är bara toppen på isberget av emigranter som utvandrade från bygden. En siffra som har nämnts i sammanhanget är 10 000 emigranter. Mycket arbete återstår alltså att hitta de som inte är återfunna.

 

Lika viktigt som att hitta information om emigranten är att ta reda på vilka de övriga i familjen är/var, både i Sverige och det nya hemlandet. Ofta reste emigranten till någon släkting som redan etablerat sig i det nya landet.

 

Läs om emigration och om att besöka släkt i USA.

 

 

Sätt Din pin på gästkartan. Ca 1000 besök/månad hittar hit från hela världen.

 

Put a Pin on the Map

Bravenet.com

 

 

Annelie Jonsson ©