Thumbnail Placeholder

Databasen Emigranter från Falbygden

Som du säkert redan har räknat ut handlar den här webbplatsen nästan bara om personer som är födda på Falbygden (Falköpings kommun).

En databas med emigranterna Falbygden och deras familjer håller på att byggas upp av webbansvarig, där information om familjemedlemmar här i Sverige och i det nya hemlandet finns med.

Personer som finns med i databasen är emigranten själv + dennas/-es föräldrar och syskon samt ev partner och familj i det nya landet. Det betyder att emigranter från andra delar av Sverige eller andra länder finns med.

För "utsocknes" gäller det alltså att de är gifta med en Falbygdsemigrant eller ha ett syskon som är född här. Eller att ha någon annan anknytning till en emigrant från Falbygden. Om de har bara varit bosatta en tid eller utvandrat från Falbygden, kvalificera det dem inte att vara med i databasen.

På det publicerade materialet i Falbygdens Släktforskarförenings tidskrift Falbygdsanor finns tyvärr inga familjekopplingar. På denna webbplats finns några av de funna familjekopplingar i kolumnen Familj i resp socken. Det finns återfunna emigranter som inte är publicerade på denna webbplats.

Återfunna emigranter från Falbygden är nästan uppe i 4 300. Det kan tyckas vara en hög siffra men det är bara toppen på isberget av emigranter som utvandrade från bygden. En siffra som har nämnts i sammanhanget är 13 000 emigranter. Mycket arbete återstår alltså att hitta de som inte är återfunna.

Lika viktigt som att hitta information om emigranten är att ta reda på vilka de övriga i familjen är/var, både i Sverige och det nya hemlandet. Ofta reste emigranten till någon släkting som redan etablerat sig i det nya landet.

Databasen innehåller för närvarande ca 82 000 individer.

Uppgifter hämtas/fås som oftast från:

  • Svenska kyrkoböcker
  • Avskrifter från svensk-amerikanska kyrkoböcker
  • Släktingar i Sverige och USA
  • Databaser, tidningar och webbplatser, främst i USA

De som har bidragit med uppgifter om personer som var födda i trakten och utvandrade är antecknade. På så sätt är det lättare att återknyta släkten i den gamla och nya hemlandet.

Nya återfunna emigranter i databasen syns i Facebook-gruppen Falköping Genealogi.

Back to top