Thumbnail Placeholder

Emigrationen från Sverige

Många av oss har emigranter i släkten även om vi inte vet om det eller forskat om dem. Inte konstigt eftersom man brukar räkna att ca 1,3 miljoner svenskar utvandrade under 1850-1930, ung 300 000 kom tillbaka, kanske åkte de dit för att tjäna pengar för att t ex köpa en gård när de kom hem. Resten stannade kvar i sitt nya hemland. De flesta emigrerade till USA men också till andra länder som Kanada, Ryssland, Australien eller England.

Idag räknar sig 4% av USA:s befolkning vara svenskättade i skiftande slag. De flesta är inte fullblods svenskar, då en amerikan idag är en mix av folkslag från hela världen.

Svensk-amerikaner finns över hela Nordamerika, där inte bara USA räknas utan att glömma Kanada. Mest känt är att de slog sig ner i Minneapolis i Minnesota och området runt omkring. I Illinois är det Chicago, Rockford, Galesburg och Rock Island. De gjorde som våra immigranter i dag, bosatte sig i närheten av andra landsmän. Som ett exempel kan nämnas att många emigranter från Floby (R) området slog sig ner i Galesburg, Knox Co, IL.

De emigranter som här finns på Emigrant.se är från Falbygden dvs de socknar/församlingar som finns inom Falköpings Kommuns nuvarande gränser.

Back to top